Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 97 Banker får kritik for rentenøl: – Det burde komme forbrugerne til gode

[Top] 97 Banker får kritik for rentenøl: – Det burde komme forbrugerne til gode

Du ser emneartiklen [Top] 97 Banker får kritik for rentenøl: – Det burde komme forbrugerne til gode, som er udarbejdet af os fra mange kilder på internettet

Bedste bank | Findbank.dk
Bedste bank | Findbank.dk

Banker får kritik for rentenøl: – Det burde komme forbrugerne til gode

Ifølge cheføkonom vil mange banker formentlig gerne tjene nogle af de penge, de tabte på minusrenterne i 2012-2019, hjem.

Mens bankerne flittigt har hævet de renter, deres kunder skal betale for at låne penge, har de været mere fodslæbende med at løfte indlånsrenterne.

Det mener Forbrugerrådet Tænk, der nu retter en skarp kritik mod landets banker for at udnytte situationen.

– Mange forbrugere står med en presset privatøkonomi i øjeblikket. Vi har høje energipriser og alting stiger i pris. Bankerne siger selv, at de gerne vil hjælpe forbrugerne igennem, men det synes vi ikke, at det her er udtryk for, siger Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom ved Forbrugerrådet Tænk, til TV 2.

– Det burde komme forbrugerne til gode

Kort fortalt er Forbrugerrådet Tænk utilfredse med, at en række banker har udvidet rentemarginalen, som det hedder, midt i en krisetid.

Rentemarginalen er egentlig bare et fagbegreb for forskellen i den rente, en bank vil tilbyde dig at låne penge til og så den rentetilskrivning samme bank vil give dig for at have penge stående på en konto.

Gennem de seneste år er den forskel blevet udfordret af historisk lave udlånsrenter, hvilket har været godt for boligejere og andre med lån, men som har gjort det vanskeligere for bankerne at tjene penge.

Samtidig indførte bankernes bank, Nationalbanken, i 2012 minusrenter på indskud, hvilket igen gjorde det sværere for bankerne.

Først i 2019 indførte Jyske Bank som den første større bank negative renter for almindelige kunder, men over de kommende år fulgte nærmest alle andre banker i Danmark med.

– Vi har skullet leve et stykke tid med negative renter. Nu fjerner Nationalbanken dem så, og så synes vi også, at det er rimeligt, at bankerne sætter indlånsrenterne op for forbrugerne, siger Morten Bruun Pedersen fra Tænk og fortsætter:

– Bankerne har udsigt til nogle kanonoverskud på grund af de stigende renter, og det synes vi også burde komme forbrugerne til gode.

Indlån er ikke så attraktive

Ifølge Mikael Mogensen, der er cheføkonom ved prissammenligningsportalen Mybanker, er der flere årsager til, at bankerne ikke har travlt med at sætte indlånsrenterne op.

Dels mener han, at bankerne nu gerne vil tjene nogle af de penge, de tabte i perioden 2012-2019, hvor de skulle betale negative renter hos Nationalbanken uden at de sendte regningen videre til forbrugerne.

Derudover peger han på, at danskerne samlet set har mere end 1000 milliarder kroner stående som indlån på diverse bankkonti. Derfor er bankerne ikke død og pine nødt til at skaffe flere penge nu og her, som de kan låne ud til andre kunder.

Men hvis flere kunder investerede sine penge, flyttede dem over i andre banker, eller hvis der pludseligt kom til at mangle penge at låne ud, kunne det ændre sig.

– Så måtte bankerne gøre sig mere attraktive for at få fat i folks penge, og det ville de typisk gøre ved at hæve renten så flere kunder satte pengene i lige præcis deres bank, siger Mikael Mogensen.

Almindelig bankforretning, siger direktør

En af de banker, der får kritik af Forbrugerrådet Tænk for at udvide spændet mellem ind- og udlånsrenterne, er Arbejdernes Landsbank.

Selvom banken ad flere omgange har hævet den rente eksempelvis andelsboligejere skal betale, er indlånsrenten på lønkonti i Arbejdernes Landsbank stadig nul procent.

– Det er almindelig bankforretning, at vi tager imod indlån og så tager vi risikoen ved at låne de penge ud til nogle andre. Der er et rentespænd som gør, at man kan tjene på det, og det synes jeg faktisk er fair, siger Gert R. Jonassen, der er administrerende direktør for Arbejdernes Landsbank, til TV 2.

Han påpeger samtidig, at der faktisk er positiv indlånsrente på blandt andet pensions- og opsparingskonti i banken, og at rentemarginalen traditionelt har været bankernes levebrød.

Samme budskab kommer fra bankernes brancheorganisation Finans Danmark, hvor cheføkonom Niels Arne Dam i en mail til TV 2 skriver:

– Man skal generelt være opmærksom på, at bankernes rentemarginal blev presset helt i bund i perioden med negative renter. Selv om renten på lån nu stiger mere end renten på indskud, er forskellen på dem stadig under det historiske.

Se mere information relateret til dette emne her: gode banker i danmark

Du er nu færdig med at læse emneartiklen [Top] 97 Banker får kritik for rentenøl: – Det burde komme forbrugerne til gode leveret af cindytips.com. Tak for din tillid.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *