Du ser emneartiklen [Top] 87 Danmark overhalet med høj moms, som er udarbejdet af os fra mange kilder på internettet
Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danmark havde i mange år verdensrekord i høj moms. Det var den generelle tårnhøje danske moms på 25 pct., som ingen andre lande i verden kunne slå.
Men sådan er det ikke mere. Nu har to andre lande en højere moms end Danmark. Helt i top ligger således Ungarn, som i år har hævet deres generelle moms til hele 27 pct. Men Island har også sat sin moms så meget op de senere år, at den nu er oppe på 25,5 pct. og dermed et lille pip over dansk niveau. Dertil kommer, at også Sverige og Norge har en moms på det danske niveau.
Det fremgår af en større analyse fra den internationale økonomiske organisation OECD i Paris, der netop er udkommet, og som bærer titlen »Consumption Tax Trends 2012«.
Danmark er dog fortsat det land i verden, hvor indtægterne fra moms udgør den største del af bruttonationalproduktet (BNP). Det er så meget som ti pct. af BNP eller tæt ved 180 mia. kroner, som momsen hvert år slæber hjem til de offentlige kasser herhjemme.
Det er pænt mere end i Ungarn og Island, hvor andelen er nede på omkring otte pct. af BNP, og det er også mere end i Sverige og Norge.
Årsagen er, at Danmark ikke som de fleste andre lande har reducerede og lavere momssatser på andet end aviser. Ungarn, som har en generel moms på 27 pct., har derimod lavere moms på fem og 18 pct. på eksempelvis medicin, bøger, aviser, musik, mejeriprodukter, mel, overnatninger på hoteller, teatre med videre.
Island, som også slår os på høj moms, har lavere satser på alle drikkevarer på nær alkohol, bøger, magasiner, TV-pakker, elvarme, hoteller, varmt vand, musik og en del andet. De har også fjernet momsen helt på skibsbygning og alle typer af service til udlændinge, der lander og sælger fisk i Island.
Lavere skat på arbejde
Samlet set er momsen dog gået op i mange lande de senere år, efter at den ellers lå ret stabilt fra 1996 til 2008. Men siden finanskrisen begyndte at blusse op, og behovet er blevet større for at bringe store offentlige underskud ned, har hele 16 af de 34 OECD-lande sat momsen op siden begyndelsen af 2009 og frem til begyndelsen af 2012.
Ingen lande har sat deres moms ned i samme periode, mens der eksempelvis fra 2000 til 2008 var seks OECD-lande, der sænkede deres moms.
Siden begyndelsen af 2012 har yderligere seks lande hævet deres moms, Tjekkiet, Finland, Israel, Holland, Polen og Spanien, hvilket har sendt den gennemsnitlige moms i OECD-området op fra 18,7 til 19,0 pct.
Det er dog ikke kun for at få flere penge i kassen, at momsen er steget i mange lande. OECD peger på, at der de senere år har været en klar tendens i mange lande til at øge skatten på forbrug og sænke den på løn og arbejde i forbindelse med store skattereformer. Det er en omlægning, som de fleste økonomer anbefaler, da lavere skat på arbejde øger lysten til at knokle, tage en uddannelse, gøre karriere og tjene flere penge. Omvendt kan man begrænse forbruget af ting, der skader miljøet, med høje momssatser.
Men differentierede momssatser er ikke lige OECDs kop te.
Hvis målet med lav moms på fødevarer og andre nødvendigheder er at hjælpe den fattigste del af befolkningen, er det bedre at give denne gruppe målrettede tilskud eller personlige skatterabatter. Det kan også være et problem at afgrænse, hvad der efterhånden er nødvendighedsvarer, da eksempelvis mad kan være alt fra helt simple grøntsager til eksklusive færdigretter eller dyre specialiteter, fremfører OECD.
Se mere information relateret til dette emne her: https://cindytips.com/hvor-meget-er-moms-i-danmark-u2nnpoqp