Du ser emneartiklen [Top] 64 R foreslår bevarende plan for et af Aarhus’ ældste kvarterer, som er udarbejdet af os fra mange kilder på internettet
R foreslår bevarende plan for et af Aarhus’ ældste kvarterer
Vestergadekvarteret skal bevares, mener den radikale byrådsgruppe, som foreslår vedtagelsen af en bevarende helhedsplan for området i lighed med den, byrådet vedtog for Latinerkvarteret i 2010.
En gåtur ned ad Vestergade er med bindingsværkshuse og dybe baggårde indbegrebet af historiens vingesus, og nu vil Det Radikale Venstre have kvarteret omfattet af en såkaldt bevarende lokalplan for at sikre kvarteret i den hastige udvikling, byen er inde i.
»Bymidten oplever særligt store forandringer i disse år. Blandt andet er nye detailhandelsformer og forøget storbyturisme med til at øge behovet for bymiljøer, der er oplevelsesrige og opleves som autentiske,« forklarer gruppen i en byrådsindstilling.
For mens bevarelsen af både Latinerkvarteret, Frederiksbjerg, Øgadekvarteret og Trøjborg er i fokus på forskellig vis i byudviklingen, så er Vestergadekvarteret derimod »ikke taget særlig hånd om«, står der i indstillingen fra byrådsgruppen, Rabih Azad-Ahmad, Mahad Yussuf og Metin Lindved Aydin, som på byrådsmødet onsdag ønsker opbakning til udarbejdelsen af en bevarende lokalplan for kvarteret. Forud for lokalplanen ønsker gruppen sig derudover en udredning af områdets historiske betydning for byen og en udnævnelse af Vestergadekvarteret som kulturmiljø.
I 2010 vedtog byrådet en bevarende lokalplan for Latinerkvarteret, der som et af byens ældste områder dermed blev sikret fastholdt på nogle væsentlige træk. Og det er arbejdet med den lokalplan, der har inspireret til, hvordan man kan arbejde med Vestergadekvarteret. Det har nemlig samme alder som dele af Mejlgade og Studsgade, påpeger R.
Historien om Aarhus
»Latinerkvarteret er ganske korrekt en del af byens ældste område, men det er ikke det eneste middelalderkvarter i Aarhus,« står der i indstillingen, som bl.a. runder Vestergades historie – fra den opstod i anden halvdel af 1200-tallet efter anlæggelsen af Lille Torv, og hvor der bl.a. er fundet begravede og senest en krigergrav fra Vikingetiden under biblioteket, til der i 1800-tallet kom fabrikker.
»Otto Mønsteds Margarinefabrikker lå først for i gaden samme sted som førhen boligen for stiftamtmanden, længere ude lå Schmalfelds Tobaksfabrik og mange jævne håndværkeres huse,« står der. Og »historien om Aarhus’ vækst som fabriks- og handelsby i 1800-tallet er tydeligt til stede«.
Området, som R ønsker omfattet, dækker hele Vestergadekvarteret bestående også af Vesterport, Blegdammen, Grønnegade, Møllegade, Møllestien, Mølleparken, Klostergade mellem Gl. Munkegade og Klosterport, samt det ombyggede kommunebibliotek.
I indstillingen foreslår R at nedsætte en arbejdsgruppe repræsenteret af magistratsafdelingerne for Teknik og Miljø samt Kultur og Borgerservice, som skal beskrive Vestergadekvarterets historie, herunder indsamle bidrag fra borgere og fællesråd.
Se mere information relateret til dette emne her: https://cindytips.com/studsgade-7-aarhus-c-x6g9ddfr