Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 37 Se listerne: Her er danskernes bedste og værste spareråd

[Top] 37 Se listerne: Her er danskernes bedste og værste spareråd

Du ser emneartiklen [Top] 37 Se listerne: Her er danskernes bedste og værste spareråd, som er udarbejdet af os fra mange kilder på internettet

Alt du skal vide inden du køber bolig (beregn dit rådighedsbeløb til huskøb)
Alt du skal vide inden du køber bolig (beregn dit rådighedsbeløb til huskøb)

Se listerne: Her er danskernes bedste og værste spareråd

Er det en god idé at skrue op for køleskabets temperaturer? Og bør du stille din fryser i et koldt udhus? Bliv klogere på sparerådene her.

I en tid med stigende priser er danskerne begyndt at fokusere på, hvor der kan spares og skæres i husholdningsbudgettet.

Det kan være en jungle at navigere og sortere i alle de mange velmenende råd.

Derfor har TV 2 rakt ud til danskerne for at kortlægge de mange spareråd.

Det har resultereret i to lister. Den første er en liste med de spareråd, eksperterne fremhæver som gode og værd at overveje.

Længere nede i artiklen finder du de råd, som du måske skal passe på med at følge

Listerne er lavet i samarbejde med Bolius’ eksperter:

– Tue Patursson, ekspert i byggeteknik, klima og energi

– Tine R. Sode, ekspert i huseftersyn og forsikring

– Henrik Bisp, ekspert i arkitektur, byggeteknik og huseftersyn

I køkkenet

Hold din kaffemaskine afkalket

Helles råd: Sørg altid for, at din kaffemaskine er afkalket.

– Det er en god idé at holde din kaffemaskine fri fra kalk. En tilkalket kaffemaskine bruger mere strøm, da det tager længere tid at varme vandet. Og så kan det desuden også påvirke smagen.

Udskift din gamle kummefryser

Annes råd: Overvej at skille dig af med din gamle kummefryser og anskaf dig en ny skabsfryser med lavt energiforbrug i stedet.

– Du bør altid undersøge din kummefrysers nuværende strømforbrug, inden du udskifter den. Men er forbruget højt – sammenlignet med en tilsvarende ny – er det en god idé. Overvej i den sammenhæng, om du kan klare dig med en, der er mindre, så du også sparer på energien ved “kun” at skulle holde en mindre fryser i gang.

Fryseren skal være afrimet

Helles råd: Sørg for, at din fryser er afrimet.

– En fryser, der ikke er afrimet, bruger mere strøm og kan også have sværere ved at sikre den rette temperatur.

Spis kun sæsonvarer

Toves råd: Brug ikke din fryser, men spis i stedet kun sæsonvarer, der ikke skal nedfryses.

– Kan du klare dig uden en fryser, er det kilowatttimer tjent. Du kan måske også låne plads i din nabos fryser, eller du kan tilbyde plads i din.

Overvej alternativer til ovnen

Anjas råd: Brug en airfryer i stedet for at lave mad i ovnen. Den har en kortere opvarmningstid og reduceret tilberedningstid sammenlignet med en ovn.

– Både en airfryer, men også en mikrobølgeovn eller miniovn kan være et bedre alternativ til ovnen. Der kan dog være udfordringer med, hvilke ting du skal lave og mængden af mad. Det kan derfor ikke generaliseres, at ovnen kan droppes til fordel for de andre i alle situationer.

Udnyt ovn og kogeplades for- og eftervarme

Andreas’ råd: Sæt din mad ind, inden ovnen er varmet op. Og sluk for ovnen, inden tilberedningstiden er nået.

– Ja, det er oplagt at bruge både for- og eftervarmen i ovnen. Omvendt kan du også effektivisere brugen af kogepladen, så du slukker nogle minutter før og bruger eftervarmen. Skal pastaen koges i ti minutter, kan du slukke efter syv til otte minutter og først hælde vandet fra efter ti minutter.

Kog kun lidt vand i elkedlen

Lasses råd: Kog kun den mængde vand i elkedlen, som du rent faktisk skal bruge. Alternativt kan du hælde dit overskydende vand over i en termokande og gemme det til senere, så det ikke går til spilde.

– Fint at optimere brugen og ligeledes fint at gemme overskydende, så der kan spares lidt strøm senere.

Frys brød ned

Olivias råd: Køb brød og rugbrød, når det er sat ned på grund af dato, og frys det herefter ned i fryseren. Tag så kun enkelte brød eller skiver op i god tid, når du har bug for det.

– Det kan være med til at afhjælpe madspild, men er også en god måde at spare penge på i husholdningsbudgettet.

Hold køleskabet på 5 grader

Lasses råd: Skru op for temperaturen på dit køleskab.

– Strømforbruget stiger med 2-5 procent for hver grad, at køleskabet køler ned. Er temperaturen i dit køleskab lavere end 5 grader – og tilsvarende i fryseren lavere end minus 18 grader – er der altså penge at spare, da der bruges el på at køle til mindre end nødvendigt. På grund af bakterier er det dog vigtigt, at temperaturen i køleskabet ikke overstiger 5 grader. Læg et termometer i køleskabet for på den måde at sikre, at temperaturen rent faktisk er på de 5 grader.

Udnyt overskudsvarme fra ovnen

Peters råd: Udnyt overskudsvarme fra ovnen efter madlavning til at opvarme. Eller kan det være risikabelt at lade den stå åben i nogle hjem?

– Du kan med fordel lade ovnen stå åben. Du skal dog huske, at madlavning kræver ventilation fra emhætten, da næsten al madlavning producerer partikler, som skal ud – enten ved udluftning med gennemtræk eller via emhætten.

Fyld opvaskemaskinen helt op

Anonymt råd: Kør kun opvaskemaskinen, når den er helt fyldt.

– I stedet for at køre en tur med opvaskemaskinen hver dag, når den ikke er fuld, vil du samlet kunne spare nogle ture om ugen ved at fylde den helt op. Ligeledes vil du også kunne spare på ture med opvaskemaskinen, hvis du bruger dit service flere gange i stedet for at sætte det i maskinen, når det kun har været brugt en gang.

Byt om på de varme måltider

Henriks råd: Der kan spares på strømregningen, hvis du bytter om på frokost og varm aftensmad, så du undgår dyr strøm til at lave varmt mad.

– Hvis det er muligt at flytte rundt på måltiderne, kan det være en god idé. Strømmen er ofte billigere midt på dagen, men tjek de aktuelle strømpriser. Det er nok mest i weekenden, at det kan lade sig gøre for de fleste. Men for pensionister eller andre, der er hjemme om dagen, vil der blive sparet el. Om muligt kan du også lave maden om dagen, hvor strømmen er billig, og så kun have behov for at lune om aftenen.

Fyld skabsfryseren helt op

– Michaels råd: Undgå for meget luft i fryseren. Ved at fylde fryseren helt op mister den mindre kulde, når den åbnes. Hvis en skabsfryser kun er halvt fyldt, vil fryseren hurtigere miste kulde, end hvis den er helt fyldt op. Det kræver dog energi at fryse kølelementer ned. Men det vil hjælpe over tid med, at fryseren bruger mindre energi.

– Ja, det er en god pointe. Men har du en stor energivenlig fryser, der står halvtom, kan du overveje at sælge den og købe en mindre eller lade andre bruge din fryser. Har du en halvtom lille fryser, bør du overveje, om du måske kan slukke helt for den, hvis du ikke rigtig bruger den.

Tø mad op i køleskabet

Charlottes råd: Tø kød og andre ting i køleskabet. Så spares strøm til køleskabet, og især kød har godt af at tø langsomt op.

– Det er en god idé. De frosne ting kan lige så godt afgive deres kulde til køleskabet, og du sparer penge ved at undgå opvarmningstid i for eksempel ovn.

Undgå at veksle mellem koldt og varmt vand

Henriks råd: Undgå at tappe koldt og varmt vand på skift fra vandhanen. Du spilder vand, når vandhanen og rør konstant skal køle ned eller varme op.

– Det er rigtigt, at der selvfølgelig vil være et tab af både vand og energi, hvis der skiftes meget mellem koldt og varmt.

Lav mad til flere dage

Hannes råd: Lav dobbeltportioner og mad til to dage ad gangen. Det kan for eksempel være lasagne og gryderetter. Så sparer du både strøm og opvask, da du hver anden dag slipper for at lave mad.

– God idé til at skære ned på forbruget i køkkenet.

Skær grøntsager i mindre stykker

Susannes råd: Skær kartofler og andre grøntsager ud i mindre tern inden tilberedning. På den måde forkorter du kogetiden.

– Kortere kogetid giver rigtig nok et mindre elforbrug. Sluk også for kogepladen nogle minutter før planlagt, og lad dine kartofler og grøntsager koge færdig på eftervarmen.

Efterkog under dynen

Toves råd: Når du koger eller laver mad, kan det meste varme færdigt under en dyne. Det skal selvfølgelig pakkes ind i viskestykker eller et håndklæde.

– Om det er risengrød eller andet, der koger færdigt under dynen, sparer det samlet set på forbruget. Men det må ikke stå for længe af risiko for, at der skabes bakterier.

Få svar på dine spørgsmål om at efterkoge mad under dynen i Bolius’ artikel.

På badeværelset

Skru ned for gulvvarmen

Henriks råd: Det kan svare sig at slukke for elektrisk gulvvarme på badeværelset. Som alternativ kan du sætte en elblæser op på badeværelset, der kan køre i et par minutter, hvorefter den slukkes.

– Hvis der på badeværelset kun er elektrisk gulvvarme, kan der nemt spares på forbruget ved at skrue ned for varmen eller slukke helt. Da det er et vådrum, er det dog samtidig vigtigt, at rummet opvarmes.

Kortere tid under bruseren

Anonymt råd: Forkort dine bade, så du i stedet for 15 minutter kun bruger 5 minutter.

– Du sparer både på energien og på vandforbruget ved at forkorte dine bade. Det er derfor altid en god idé at tænke over varigheden under bruseren.

Genbrug regnvand

Lise-Lottes råd: Jeg fylder mit badekar med regnvand og bruger vandet til toiletskyl med en spand hver dag

– Regnvand kan godt bruges til toiletskyl og andre ting. Men det er måske ikke så hensigtsmæssigt at opbevare vandet i badekarret.

Vask hænder i koldt vand

Gerts råd: Vask hænder og ansigt med koldt vand. Bakterier bliver alligevel først dræbt ved temperaturer over 65 grader.

– Ifølge Sundhedsstyrelsen kan du godt vaske dine hænder i koldt vand og undgå det varme vand. Fedtede hænder kan dog være sværere at vaske i det kolde vand.

Lad ikke bruserens vand løbe

Janes råd: Sluk for bruseren, når du putter shampoo i håret, og hvad du ellers vasker dig med. Skyl af, og sluk så bruseren igen.

– Ja, det er en måde at være mere effektiv i badet og bruge mindre varmt vand.

Tag bade på arbejdet

Kenneths råd: Du kan spare penge ved at tage bade på din arebjdsplads.

– Ja. Dit arbejde vil nok også være opmærksom på at spare på det varme vand, så sørg også her for at tage korte bade.

Vandhaner med sensor

Jonas’ råd: Anskaf dig vandhaner med sensor, der automatisk slukker, når du vasker dine hænder. De fleste slukker nemlig ikke for vandet, når de bruger sæbe.

– En sensorstyret vandhane vil i de fleste tilfælde resultere i et lavere vandforbrug. Bedre vaner, som at du for eksempel slukker for vandet, når du sæber dine hænder ind, kan også nemt tilegnes.

Tøjvask

Fravælg tørretumbleren

Lasses råd: Undgå så vidt muligt at tørre dit tøj i tørretumbler. Brug i stedet hellere dit tørrestativ.

– Det er absolut et af de bedste råd, der er, når det drejer sig om at spare. Har du en A-plus-tørretumbler, vil prisen for en tørring være på 9,50 kroner per vask ved en elpris på 5,68 kroner per kilowatttime. Tager du en tiårig afskrivning på maskinen ved brug tre gange om ugen, vil prisen per brug være cirka 15 kroner. Har du en B-tørretumbler, vil prisen være det dobbelte.

Se Bolius’ beregner til, hvad det koster at bruge en tørretumbler.

Vask tøj ved lavere grader

Anonymt råd: Klar tøjvasken ved lavere temperaturer. Du kan spare over halvdelen af dit strømforbrug, hvis du vasker dit tøj på 20 grader i stedet for 40 grader.

– Du kan rigtigt nok spare penge ved at vaske dit tøj ved lavere temperaturer, men det er vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad du kan vaske ved lavere temperaturer, og hvad det kræver.

Spar på vasketøjet

Hannes råd: Vi har reduceret vores vasketøj med over halvdelen, efter at vi begyndte at tænke over, hvor meget tøj vi bruger. I stedet for at bruge store håndklæder, bruger vi helt små vaskeklude til hænderne, og vi tager tøjet på mere end en gang.

– Ja, det er oplagt at optimere på brugen af vores tøj og håndklæder, så vi skal vaske mindre.

Brug udskudt start på vaskemaskinen

Hannes råd: Hvis du har udskudt start på vaskemaskinen, kan du med fordel bruge strømmen, når den er billigst.

– Ja, hvis du er tilmeldt en flexordning, kan det være en god idé at bruge en udskudt start til at vaske, når strømmen er billigst.

I stuen

Undlad standby på tv’et

Thomas’ råd: Sluk dit tv på kontakten, og sørg for, at det ikke står på standby.

– Standbyforbrug står for 10-15 procent af en gennemsnitlig families strømforbrug. Så fjernsynet er et af de steder, der i den grad kan spares. Her kan du se, om det er muligt at placere en spareskinne, hvor du med et enkelt tryk på en rød knap slukker for alle de ting, der sidder i spareskinnen. Så kan du få slukket for tv, spillekonsoler, og hvad der ellers ofte er tilknyttet tv’et.

Sluk din Playstation

Lasses råd: En Playstation er en af de største strømsyndere. Hvis du sørger for at holde den slukket det meste af dagen, kan du spare rigtig meget.

– Det er rigtigt, at en Playstation bruger meget strøm. Og ja, standbyforbruget kan koste op mod 900 kroner. Bruges den hver dag i tre timer, vil det “blot” koste 350 kroner om året.

Læs Bolius’ artikel om, hvordan du sparer på strømmen, når du streamer.

Udnyt brændeovnens varme overflade

Annettes råd: Har du en brændeovn, kan overfladen på toppen bruges til kogning af vand, optø brød og så videre.

– Ja, det kan du sagtens. Det er nok ikke det helt vilde, du samlet set sparer. Men mange bække små gør en stor å.

Byt om på batterierne

Johns råd: I de fleste fjernbetjeninger er der to batterier. Når fjernbetjeningen ikke længere virker, kan du bytte de to batteriers plads. I de fleste tilfælde vil der komme liv i fjernbetjeningen igen. Det skyldes, at batterierne ikke “slides” ens.

– Hos Bolius bruger vi talemåden, at “mange bække små gør en stor å”. Det vil nok ikke betyde det store i ens økonomi, men hvorfor ikke også få det sidste ud af batterierne.

Skru ned for lysstyrken på tv’et

Johnnys råd: Skru ned for lysstyrken og kontrasten på dit tv. På den måde kan du halvere energiforbruget fra dit tv.

– Ligesom du kan forlænge batteritiden på smartphones ved at ændre på lysstyrken, er det også muligt at spare på energien ved at gøre det samme med tv’et. Hvor meget, du sparer, vil afhænge af fjernsynets alder, størrelse, og hvor meget du skruer ned.

I soveværelset

Træk stikket i elevationssengen

Majbritts råd: Pil din elevationsseng ud af stikkontakten.

– Det er et godt råd, hvis funktionen ikke bruges. Her kan en spareskinne også komme til sin ret. Så kan du tænde for skinnen, når du vil benytte elevationssengens funktioner. Ældre senge kan koste op til 1000 kroner på et år. De nyere er en del bedre, men vil hurtigt koste et par hundrede kroner i strøm.

Belysning

Drop udendørs julelys

Sandras råd: Tænk over mængden af de udendørs julelys i år.

– Skal du have rensdyr, julemænd og alle verdens farver ud i forhaven og på taget, kan det godt blive en dyr omgang. Men har du en enkelt eller to lyskæder i forhaven, går det nok. Du kan dog med fordel sætte en timer på, så du blot har lys om aftenen og morgenen. På den måde kan der spares op mod 70 procent. En 10 meter lang lyskæde med 100 lys vil koste omkring 100 kroner, hvis den er tændt hele døgnet i 3 måneder.

Brug bevægelsessensorer

Anonymt råd: Investér i bevægelsessensorer til dine udendørslys.

– Både bevægelsessensorer og timere kan være med til at sænke forbruget markant på udendørs belysning. Og faktisk er bevægelsessensorer også et godt råd, når det kommer til at skræmme indbrudstyve væk fra din bolig.

Brug genopladelige lamper

Amalies råd: Vi har flere genopladelige lamper, som vi lader op, når strømmen er billig. De holder gerne en uges tid.

– Så længe de genopladelige lamper leverer tilstrækkeligt lys, er det en god idé. Og ellers kan de bruges som sekundær belysning.

Overvej solcellelamper

Marias råd: Udskift dine lamper til solcellelamper indendørs. De kan stå og lade op i vinduet og giver en hyggelig belysning.

– Det er en god idé, hvis solcellelampen leverer den samme mængde lys som en almindelig lampe. Hvis det ikke er nok, kan den fungere fint som supplerende aftenbelysning.

Udskift til LED-pærer

Anns råd: Udskift dine almindelige lyspærer med LED-pærer.

– Ja. LED-pærer og lyskilder har et meget lavere strømforbrug sammenlignet med de gamle glødepærer.

Opvarmning

Brug radiatorfolie

Gerts råd: Brug radiatorfolie på dine radiatorer, så du udnytter den varme, der kommer fra din radiator.

– Er der en tynd væg bag radiatoren, vil folie kunne hjælpe til at reflektere varmen. Er huset velisoleret, vil effekten dog være beskeden, da muren vil fungere som en del af opvarmningen, når den er varmet op.

Skru lidt ned for gulvvarme og radiatorer

Anonymt råd: Skru ned for gulvvarme og radiatorer, når du går i seng.

– Her skal du være opmærksom på, at især gulvvarme i betongulv vil tage en del timer at få op i temperatur igen. Og så skal du hellere nøjes med at sænke temperaturen 3-5 grader, da det ellers kan være dyrere at skulle starte anlægget op mange gange i løbet af døgnet.

Udskift din gamle cirkulationspumpe

Kristians råd: Udskift din cirkulationspumpe, hvis den er af ældre dato.

– En cirkulationspumpe, der er fra før 2005-2010, kan bruge 4-5 gange mere strøm end en ny. Og de helt gamle kan bruge op mod 10 procent af en husstands elforbrug, hvis den kører hele året. Det svarer altså til op mod 2000 kroner.

Skru ned for varmen, og luft ud

Peters råd: Overvej, om du i din bolig kan nøjes med lavere temperaturer. Så længe du sørger for, at kold luft kommer ind, og varm luft bliver lukket ud.

– En lavere temperaturforskel på inde- og udetemperaturer gør desuden, at der er mindre risiko for, at kondens opstår på inder- og ydervægge. Vi anbefaler, at man skruer ned for varmen. Men dog ikke mere end til 17-18 grader, da man så begynder at risikere, at der kommer skimmelsvamp.

Skift til smarte termostater

Jannicks råd: Skift radiatorventiler ud med ventiler, der selv regulerer varmen op og ned på bestemte tidspunkter på dagen, når du ikke er hjemme. Så skrues varmen automatisk selv ned.

– Intelligente termostater kan være en god idé for mange. Bruges de rigtigt, og overtager de pladsen for de helt gamle radiatortermostater, kan de måske hjælpe med helt op mod 40 procent. Er det relativt nye termostater, de erstatter, er det nok nærmere 5-10 procent.

Få gode råd om smarte termostater til dit hjem fra Bolius her.

Træk tykke gardiner for

Sandras råd: Du kan investere i lange gardiner med varme- og kuldeisolering. På den måde kan du udsætte at skulle tænde for radiatorerne.

– Tykke gardiner, som er trukket for om natten, kan holde på varmen indenfor. Er der blot en smule sol om dagen, så træk dem fra, da solen er gratis varme, som du får ind i huset.

Få varmepumpen serviceret

Jacobs råd: Sørg for, at din varmepumpe har fået service. Hvis din udedel er fuld af støv, pollen og blade falder virkningsgraden, og du bruger derfor unødigt strøm på opvarmning.

– Ja! Og uanset hvilken varmekilde du har, er det vigtigt at få den serviceret, så du sikrer den mest optimale drift.

Undersøg dine vinduer

Jonas’ råd: Undersøg, om du har punkterede eller utætte vinduer og få dem udskiftet. Trelagsvinduer er desuden bedre end tolagsvinduer til at holde på varmen. Har man gamle vinduer, er det derfor en god besparelse i forhold til investeringen.

– Punkterede og utætte ruder resulterer i et unødigt varmetab. Gamle tolagstermoruder kan typisk udskiftes med nye tolagsenergiruder. Der vil ikke være plads til en trelagsenergirude, da de er for tykke.

Generelle råd

Anskaf dig en energimåler

Helles råd: For at tjekke hvor meget strøm dine apparater reelt bruger, kan du anskaffe dig en energimåler og sætte den mellem en stikkontakt og dine apparater.

– Det er klart en god måde at skabe overblik over, hvor meget strøm de forskellige apparater i boligen egentlig bruger. Både det konkrete forbrug, men også standbyforbruget. Der findes mange typer af energimålere. Sparometeret er et bud på en energimåler, men der findes mange andre.

Læs Bolius’ guide til tre måder, du kan måle dit energiforbrug på.

Sluk alle standbyapparater om natten

Tinos råd: Sluk for dine standbyapparater om natten, eller når du ikke er hjemme. Kun køleskab og fryser er nødvendigt at have stående tændt.

– Hver en kilowatttime sparet er en kilowatttime tjent. Et nyt fjernsyn har ikke et særligt højt forbrug i standby, men tænk mere på, at du slukker helt for alle ting, når du ikke bruger dem mere frem for at tænke, at det ikke batter noget. Og så kan standbyforbruget på dit gamle fjernsyn godt være højt, ligesom at din internetrouter også bruger strøm ved hele tiden at udsende wi-fi-signal – også når du ikke bruger det.

Brug hjemmesider til forbrugsoverblik

Carstens råd: Hjemmesider som www.eloverblik.dk er gode til at tjekke, hvordan dit forbrug ser ud.

– Der findes mange hjemmesider og apps, der kan hjælpe med at skabe overblik over dit forbrug. Nogle apps kan også sende dig beskeder, hvis for eksempel dit forbrug stiger. Du kan derfor både se udviklingen, men også blive påmindet, hvis nogle forhold ændrer sig. Find den hjemmeside eller app med de funktioner, som du har brug for.

Brug en timer til dine apparater

Bennys råd: Anskaf dig en timer, der kan sættes i en stikkontakt til dine apparater, så de for eksempel er slukket i tidsrummet 22.00-06.00, hvor du alligevel ikke bruger dem.

– Du kan både vælge at slukke for stikkontakten, når du er færdig med at bruge et apparat, eller når du forlader din bolig. Men det kan klart også være en god idé at sætte en timer på, som slukker i de perioder af døgnet, det passer ind.

Tag trapperne

Jørgens råd: Drop elevatoren, og tag i stedet trappen. De fleste kan godt gå op og ned fra fjerde sal.

– En elevator bruger strøm, så jo mindre den kører, jo mere strøm spares der.

Tjek din elaftale

Jens’ råd: Vær opmærksom på, hvilken elaftale du har. Over halvdelen af danskerne har ligesom mig fastprisaftale på el. Det er derfor økonomisk set hip som hap, hvornår jeg vasker mit tøj.

– Ja, har du en fastprisaftale, betaler du det samme for strømmen, uanset hvornår du bruger den. Generelt skal vi blive bedre til at bruge strømmen varieret over døgnet, og især når der produceres meget strøm, men ikke bruges så meget. Det gælder også, selvom du har en fastprisaftale.

Brug hjemmesider til billig strøm

Jans råd: Der findes flere hjemmesider, der viser, hvornår strømmen er billig.

– Ja! Det er præcis sådan, vi skal bruge vores strøm. Der findes rigtig nok flere hjemmesider, hvor du kan tjekke de aktuelle priser.

Brug strømmen, når den er billigst

Henriks råd: Undgå et tungt strømforbrug af vaske- og opvaskemaskine mellem klokken 17.00-20.00.

– Ja, hvis du har fleksafregning på din strøm, er det rigtigt. Du bør dog altid tjekke, hvornår strømmen er billigst, da det kan variere. Har du fastprisaftale betaler du det samme, uanset hvornår du bruger strømmen.

Brug en powerbank

Alices råd: Når strømmen er billigst oplader vi en stor powerbank, hvor der kan kobles fem enheder til ad gangen. Den strøm bruger vi så til at oplade telefoner, tablets, batterilamper, bærbare, og så videre med.

– Det kan være en god idé. Prisen på den store powerbank skal dog også tages med i regnestykket, når du ser på, hvor meget du reelt sparer. Har du mulighed for at oplade dine apparater, når strømmen er billigst, skal du selvfølgelig gøre det og under forudsætning af, at du er tilmeldt fleksafregning.

Læg et budget

Vivans råd: Hvis man ikke i forvejen lægger budget, er det en god idé at starte på det. Det giver et overblik over indtægter og udgifter, og gør det lettere at se, hvor man eventuelt kan spare lidt penge.

– Et budget er en rigtig god idé, så du netop kan danne dig et overblik. Desværre kan det for tiden være svært at lave et præcist budget, da priser på mange ting svinger meget. Men et budget vil give et overblik og kan nemt justeres, når priserne ændrer sig.

I køkkenet

Ryk fryseren ud i udhuset

Susannes råd: Sørg for, at din fryser står koldt i et udhus.

– Fryserens placering har ikke så meget indflydelse på, hvor meget strøm den bruger. Ønsker du, at fryseren skal stå ude i et udhus eller et koldt skur, skal det være en fryser, der er egnet til dette. For det er langtfra alle frysere, der kan tåle det.

Kog først grydevandet i elkedel

Sheilas råd: Koger du pasta, er det mere energieffektivt at koge vandet i en elkedel og så hælde det i gryden efterfølgende. Sammenlignet med at koge det op i en gryde på kogepladen kan du spare omkring halvdelen af strømmen.

– Du skal være opmærksom på, at hvis du har kogeplader med induktionsvarme, er det ikke billigere. Induktionspladerne opvarmer desuden vandet lige så hurtigt som en elkedel.

Lav mad på grillen

Majbritts råd: Lav mad på din grill, hvis vejret er til det.

– Det er svært at regne på, om det rent faktisk er billigere at bruge grillen. Uanset om det er gasgrill eller kulgrill, skal der også tænkes på de partikler, der udledes.

Invester i en trykkoger eller andet udstyr

Maries råd: Lav mad i en god gammeldags trykkoger. Det er hurtigere, og du kan lave store portioner, der kan fryses ned.

– Der er ingen grund til at købe en masse nyt udstyr, selvom der måske til nogle typer af mad kan spares lidt på elforbruget. Har du ikke erfaring med at bruge for eksempel en trykkoger, vil du måske også være mere udfordret på dette.

Vask op i hånden

Johnnas råd: Klar opvasken i hånden. Det koster kun lidt vand og sæbe og tager kun et par minutter i modsætning til en opvaskemaskine, der bruger strøm i flere timer.

– Hvis du har en lille husholdning, kan det godt betale sig, så længe du er opmærksom på vandforbruget. Men ellers er rådet at bruge dit service flere gange, når det ikke er beskidt samt at fylde opvaskemaskinen helt op. Dermed sparer du på antallet af ture, som opvaskemaskinen skal køre.

På badeværelset

En balje til overskudsvand

Susannes råd: Jeg har i årevis stået i en stor balje, som opsamler badevand, som jeg efterfølgende bruger til toiletudskyl og tøjvask. Når badet er uden sæbe, bruger jeg det til at vande planter med.

– Det her råd er selvfølgelig meget individuelt, og det er derfor meget svært at vurdere, om det er et godt råd eller ej. Men for langt de fleste vil der være tale om en stor adfærdsændring, og det vil nok især være svært for børnefamilierne.

Belysning

Brug lyskæder som alternativ

Sheilas råd: Du kan bruge lyskæder som lyskilde. Det kan for eksempel være juletræskæder, men alternativt også lys og stearinlys med batteri. På den måde bruger du kun batterier.

– Her er det vigtigt at være opmærksom på, at batterier hverken er billige eller bæredygtige i længden. Og skal man op at have noget skarpere lys, der kan bruges fornuftigt, vil det kræve en stærk lyskæde eller elstearinlys. Så det punkt ville vi hos Bolius ikke gå efter.

Ventilation

Sluk for ventilationsanlægget

Anonymt råd: Sluk for dit genveksanlæg om natten. Det gør intet godt for din energiberegning at have tændt, når det ikke er ordentligt koldt, og spørgsmålet er, om det overhovedet betaler sig at have det tændt. Det gælder også om vinteren med de nuværende priser på el.

– Vi vil ikke anbefale, at du slukker for ventilationsanlægget på noget tidspunkt, medmindre du er væk i en længere periode. Genveksanlægget er en form for ventilationsanlæg, der forbedrer indeklimaet. Om natten producerer vi alle fugt og CO₂, og hvis vi ikke får det ventileret væk, vil det lige så stille ophobe sig. Vi har haft en kampagne om indeklima på børneværelset, og der vil man kunne læse mere om, hvad dårlig eller ingen ventilation gør.

Opvarmning

Folie på vinduerne

Karins råd: Jeg har forsøgt at sætte folie fast med malertape på vinduerne på den nordvendte side af mit rækkehus, hvor jeg har elvarme. Måske sætter jeg også folie på nogle af vinduerne på sydsiden for at holde lidt bedre på varmen.

– Man skal passe på med at lave løsninger, hvor der kan opstå kondens imellem vindue og folien. Er der meget kondens, risikerer man, at der kommer skimmelsvamp. Og mod syd vil det faktisk hindre solvarmen i at give gratis varme. Så her kan det slet ikke anbefales. Udluftning i flere timer kan blive en dyr vane.

Sæt flamingoplader foran vinduerne

Lenes råd: Jeg har trelagsvinduer, hvor jeg alligevel altid har rullet for. Jeg overvejer derfor at blænde dem med tilskårede flamingoplader, der sidder helt tæt på ruderne.

– Du skal være forsigtig med at sætte ting op foran vinduerne, da det kan skabe spændinger, som i sidste ende kan medføre, at ruderne revner.

Tænd og sluk for gasfyr

Jans råd: Mit gasfyr bliver tændt og slukket. Jeg tænder for mit gasfyr, fem minutter inden jeg går i bad, og jeg forventer at spare både gas og strøm ved det.

– Naturgasfyret bør ikke tændes og slukkes dagligt. I stedet bør du med hjælp fra din installatør finde en egnet indstilling, der er tilpasset efter dit behov. Nu hvor vi skal have tændt for varmen i hele boligen, bør du heller ikke tænde og slukke.

Luk dørene i boligen

Magnus’ råd: Luk dørene til de rum, hvor du vil holde på varmen.

– Det er vigtigt, at der holdes en ensartet temperatur i hele boligen, da det ellers kan føles som træk, når den koldere luft vil søge hen imod den varme. Vær derfor opmærksom på dette. Men har man samme temperatur i hele boligen, er der ikke noget i vejen for at lukke dørene.

Generelle råd

Erstat støvsugeren med en kost

Karens råd: Tag kosten til hverdag i stedet for at bruge støvsugeren. Så kan du nøjes med at støvsuge en gang imellem.

– Vær opmærksom på, at Miljøstyrelsen anbefaler, at du støvsuger mindst én gang om ugen. Anbefalingen lyder samtidig på mindst fire gange, hvis du har husdyr. Effektiv rengøring og støvsugning skal til for at sikre en god hygiejne og et godt indeklima. Husk også at udlufte din bolig, mens du støvsuger.

_

Se mere information relateret til dette emne her: https://cindytips.com/hvornar-far-man-varme-penge-tilbage-yy47qdo8

Du er nu færdig med at læse emneartiklen [Top] 37 Se listerne: Her er danskernes bedste og værste spareråd leveret af cindytips.com. Tak for din tillid.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *