Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 26 Årsopgørelse fra A til Z – Sådan får du penge tilbage i SKAT

[Top] 26 Årsopgørelse fra A til Z – Sådan får du penge tilbage i SKAT

Du ser emneartiklen [Top] 26 Årsopgørelse fra A til Z – Sådan får du penge tilbage i SKAT, som er udarbejdet af os fra mange kilder på internettet

Sådan tjente jeg 672.000 kr på mit hus på under 2 år og boede GRATIS (mit livs bedste investering)
Sådan tjente jeg 672.000 kr på mit hus på under 2 år og boede GRATIS (mit livs bedste investering)

Saml. kreditbeløb: 100.000 kr. Løbetid: 10 år. Variabel debitorrente: 3.55 – 19.95%. ÅOP: 4.57 – 20.6%. Mdl. ydelse: 1.086 – 1.856kr. Saml. kreditomk.: 19.165 – 122.738kr. Saml. tilbagebetaling: 119.165 – 222.738kr. Maks. ÅOP: 20.6%.

For nogle mennesker er årsopgørelsen barnemad – for andre skaber det problemer. Ofte har danskerne derfor et enten-eller forhold (enten elsker de det, eller også hader de det) til netop årsopgørelsen og dens broder, forskudsopgørelsen. Men selvom du måske tænker, at du har ret godt styr på forskudsopgørelsen, kan der være nogle ting ved årsopgørelsen, der kommer bag på dig. Det kan også være, at du har opgivet at stifte bekendtskab med de to og i stedet læner du dig op ad din kære nabo, bror eller din vens gode bekendte, der er revisor?

Uanset hvordan dit forhold til årsopgørelsen er, kan du ikke gå igennem dit voksenliv uden at prikke lidt til årsopgørelsen – du har brug for at have den inde på livet, og derfor gennemgår vi de absolut vigtigste dele af en af de mest forvirrende ting, vi danskere støder på: årsopgørelsen.

Årsopgørelsen er en form for regnskab. Men inden du opgivende krydser siden ud, så bare rolig – vi kommer ikke til at snakke om tal og regnskab i stor stil. Årsopgørelsen skal nemlig forstås af alle – ikke kun af revisor-Rasmus. Årsopgørelsen er en oversigt over din skat for sidste år. Det betyder, at årsopgørelsen kigger tilbage i det forgangene år og viser, hvad du har haft af indkomst, fradrag og hvad du har betalt i skat.

For mange er årsopgørelsen en gyser. En gyser, som vi spændt venter på skal udkomme. For mange af os er de tal, der indsættes i forskudsopgørelsen, nemlig gætværk. Derfor ved de færreste mennesker, om de skal forvente skattesmæk eller skattekærlighed og penge tilbage, når årsopgørelsen er klar. Et skattesmæk, altså hvor du skal betale penge tilbage til Skat, er sjældent det, der står øverst på ønskesedlen, men ikke desto mindre er det virkelighed for rigtig mange mennesker hvert år.

Derfor undrer det også de fleste, at skat – herunder årsopgørelse og forskudsopgørelse – ikke står på skoleskemaet, når konfirmationsalderen er nået. Få mennesker føler sig nemlig trygge, når samtaleemnet falder på netop det her emne. Af samme grund ringer skoleklokken hos Moneezy nu ind til næste time, og du kan godt regne med, at der står årsopgørelse på skemaet resten af dagen…

Er du over 18, har du på et eller andet tidspunkt i dit liv sikkert siddet klistret til din skærm på samme tid som resten af Danmark, når notifikationen om, at vi nu kan se vores årsopgørelse, er kommet op. Det er den ene gang om året, hvor vi pludselig ikke har noget imod at sidde i kø i timer – kun for at se et tal. Årsopgørelsen har på den måde en magt over os. Som et sovende bæst vågner den én gang om året for at vække angsten i os alle sammen.

Hvert år i marts enten falder hammeren, eller lettes skuldrene. Her bliver vi bedømt på, om vi har snydt, eller måske bare gættet forkert, og derved ikke indbetalt det rigtige til Skat. Årsopgørelsen ligger klar hver marts – dog med varierende datoer. Hold derfor altid øje med skat.dk (eller hold udgik efter, hvornår resten af Danmark sidder i kø…)

At få penge tilbage i skat kan godt være forårets højdepunkt. Selvom det principielt set er vores egne penge, vi får tilbage, føles det nemlig som juleaften, når en ekstra bonus tikker ind på kontoen. Det er en følelse, de fleste danskere ikke kan få nok af – og faktisk planlægger mange danskere ferier, renovering af bolig etc. ud fra deres tilbagebetalte skat.

Men hvornår er det nu lige, vi kan forvente, at det siger ’kachiiiing’ på kontoen? Som sagt får du allerede i marts at vide, om du glædeligt kan forvente en lille bonus, eller om du modsat skal smide ekstra penge på bordet. Derfra går der knap en måned, før du endelig kan smide armene i vejret og fejre, at dine penge igen er kommet hjem.

På trods af at du får udbetalt din overskydende skat i april, er det dog for mange et større spændingsmoment at logge ind i marts og se årsopgørelsen, og om der står røde eller grønne tal. Men glæder du dig mest til, at pengene rent faktisk er kørt ind i din carport? Så er april din måned.

Hvordan tjekker jeg min årsopgørelse?

Selvom årsopgørelsen kan virke indviklet og svær at forstå, er det faktisk tæt på at være noget af det nemmeste at tjekke i verden. Ja, du læste rigtigt. Årsopgørelsen er langt fra lige så kringlet og besværlig som forskudsopgørelsen (mener nogen) – og det kan i sidste ende være et resultat af, at årsopgørelsen er et udarbejdet regnskab, og at forskudsopgørelsen er forarbejdet til dette regnskab (et regnskab du med andre ord heller ikke regner ud selv…).

Du kan tjekke din årsopgørelse via 3 nemme step:

Nu tænker du måske, ‘’er det virkelig det, vi sidder i kø for i timevis?’’ Og ja, det er det. Men selvom det for nogen giver et kick at have gættet rigtigt, er det for andre økonomisk vigtigt, hvorvidt man skal have penge tilbage, eller om man skal betale restskat. Uanset om du er i den ene eller anden gruppe, bør du altid tjekke din årsopgørelse i tilfælde af, at du skal betale en sum penge tilbage til Skat. Gider du ikke at sidde i kø sammen med resten af Danmark? Så skal du ikke være urolig for, at årsopgørelsen er væk efter 24 timer – du kan stadig tjekke den dagen efter.

Skat får de fleste af dine oplysninger automatisk, men i få tilfælde kan tallene være forkerte. Nogle af de mest hyppige grunde til, at din årsopgørelse ikke er korrekt, er:

Selvom Skat dog får de fleste af dine oplysninger automatisk fra fx din bank, arbejdsgiver eller gennem din SU, er der nogle ting, du selv skal oplyse i din årsopgørelse:

Kørselsfradrag (befordringsfradrag)
Kørselsfradraget er noget af det, du selv skal oplyse. Husk derfor at ændre i dette, hvis du i en periode arbejder mere hjemmefra.

Håndværkerfradrag (servicefradrag)
Du kan få håndværkerfradrag (servicefradrag) for udvalgte service- og håndværksydelser, der er udført i dit private hjem eller fritidsbolig. Dette fradrag er også et, du selv skal oplyse. Er du i tvivl om, hvilke services der er tale om? Tjek skat.dk.

Aktier og værdipapirer
Gør du dig i aktier og værdipapirer? Så skal du være opmærksom på selv at opdatere oplysningerne – både i forbindelse med køb eller salg af aktier og andre værdipapirer, men også i tilfælde af at du får udbetalt et årligt udbytte. Vær sikker på, at Skats oplysninger er helt korrekte ved fx at bruge deres beregningssystem i deres tast-selv-system på skat.dk.

Indtægter fra deleøkonomi
Deleøkonomi er et økonomisk princip, hvor privatpersoner deler, bytter, lejer eller køber opgaver og varer af hinanden. Det er fx i forbindelse med udlejning af bolig og bil. Hvad det betyder for din skat, og hvorvidt du potentielt skal betale moms af det, afhænger af, hvilken form for aktivitet det er – men uanset indebærer det nogle oplysninger, du selv skal videregive i din årsopgørelse.

Fradrag for børnebidrag
Du får fradrag for børnebidrag betalt til dine børn under 18 år, der ikke bor hos dig. Vil du læse mere om fradraget, bør du læse nærmere om dette hos Skat selv – men dette fradrag hører under fradrag og indtægter, du selv skal oplyse til årsopgørelsen.

Kost og logi samt dobbelt husførelse
Et andet fradrag, Skat heller ikke får adgang til automatisk, er fradrag for dobbelt husførelse eller for kost og logi, når du har en midlertidig arbejdsplads meget langt fra din bolig. Vær dog opmærksom på, at afstanden her skal være stor nok til, at du ikke kan overnatte hjemme og pendle frem og tilbage hver dag.

Arbejdstøj, faglitteratur og kurser m.m.
Du kan undtagelsesvis trække udgifter fra til øvrige lønmodtagerudgifter (fx mad, tøj eller arbejdsværelse), selvom de også har tilknytning til dit arbejde – dette skal dog oplyses i din årsopgørelse.

Vær dog opmærksom på, at dette ikke gælder på SU, da SU ikke er en løn.

Fradrag for ægtefællebidrag
Du får fradrag, hvis du betaler ægtefællebidrag – og dette beløb skal du betale skat af. Dette gælder, uanset om I er separeret, fraskilt eller flyttet varigt fra hinanden. Dette er du også selv ansvarlig for at oplyse i din årsopgørelse.

Som du måske har fået en lille snert af nu, skal årsopgørelsen – og forskudsopgørelsen for den sags skyld – indtænkes, når der opstår små og store forandringer i dit liv, hvor det har indflydelse på din økonomi. Dette er en god tommelfingerregel at have i baghovedet; påvirker det min økonomi? Så påvirker det med garanti også min årsopgørelse.

Driver du din egen virksomhed? I så fald er du nok faldet over ordet ’selvangivelse’ en gang eller to. I dag kalder Skat det ikke en selvangivelse, men italesætter det i stedet som et oplysningsskema, du som selvstændig skal udfylde. Som selvstændig erhvervsdrivende skal du ikke udbetale løn til dig selv. De penge, du tjener i din virksomhed, er dine – bum. Du skal dog løbende betale skat af din virksomhed ved at skrive det forventede overskud eller underskud på din forskudsopgørelse.

Ændrer dit overskud eller underskud sig, kan du derfor løbende ændre i din forskudsopgørelse.

Til marts oplyser du så dit endelige overskud eller underskud i din årsopgørelse (dit oplysningsskema). Når du har udfyldt og godkendt det, får du din årsopgørelse fra Skat. Præcis som forklaret ovenfor kan du herved se, om du skal betale mere i skat eller have penge tilbage.

Din frist for at oplyse dette i din årsopgørelse er typisk omkring 1. juli, men tjek altid skat.dk for at være sikker på datoerne.

Det er dog ikke kun dig, der driver din egen forretning, der kan have glæde af at kende lidt mere til selvangivelsen. Udover at de fleste danskere sikkert ville have godt af at kende lidt mere til de her begreber, bør du udfylde en selvangivelse, hvis du:

Er det ren volapyk i dine ører? Så er du måske ikke en del af den ovennævnte gruppe – er du alligevel i tvivl, så gå ind på skat.dk og bliv endnu klogere.

Årsopgørelse og forskudsopgørelse er ikke nødvendigvis noget, man får styr på i første forsøg, eller i andet forsøg. Selvom din folkeskolelærer aldrig lærte dig, hvad en selvangivelse er, eller hvordan du benytter dig af fradrag, så håber vi, at du nu sidder med lidt mere ro i maven. For det er vigtigt at kende til både årsopgørelsen og forskudsopgørelsen, men har du ikke interesse i at blive som revisor-Rasmus, er det, du har læst her på siden, nok til at få dig sikkert igennem hvert år – uden at blive smækket over fingrene af Skat.

Som det broderpar de er, er der dog forskel på forskudsopgørelsen og årsopgørelsen, og de forskelle kan du se her, så du ikke bytter rundt på dem i fremtiden:

Forskudsopgørelsen:

Forskudsopgørelsen er din beregning af dine indtægter for det kommende år, og hvad du skal betale i skat.

Forskudsopgørelsen er:

Årsopgørelsen:

Årsopgørelsen er dit regnskab for det foregående år, hvor du kan se, hvad du rent faktisk har tjent og betalt i skat.

Årsopgørelsen er:

Der er med andre ord forskel på, hvornår på året du skal have fokus på henholdsvis forskudsopgørelsen og årsopgørelsen.

Årsopgørelsen springer ud i foråret og frem til sommer, hvor du senest kan ændre i den, og forskudsopgørelsen går fra november til november, hvor du løbende kan ændre i den.

Har vi overbevist dig om, at årsopgørelsen og alt omkring den er både spændende og ret fascinerende? Det håber vi. I hvert fald har vi pakket dig godt grundigt ind i bobleplast nu. Så skulle du være i sikkerhed for ethvert smæk, der kommer fra Skat.

Vores sammenligningstjeneste er helt gratis for dig som forbruger.

Ovenstående samarbejdspartnere giver Moneezy en provision for at formidle nye kunder. Størrelsen på denne provision påvirker, hvordan listen bliver sorteret. Listen viser et bredt udsnit af markedet, men inkluderer ikke alle udbydere.

Dette medfører, at vi kan videreudvikle og forbedre vores sammenligningstjeneste.

Vi tager forbehold for eventuelle fejl i oplysningerne om de enkelte produkter. Læs altid betingelserne på samarbejdspartnerens hjemmeside.

Se mere information relateret til dette emne her: https://cindytips.com/far-jeg-penge-tilbage-i-skat-13yfs5go

Du er nu færdig med at læse emneartiklen [Top] 26 Årsopgørelse fra A til Z – Sådan får du penge tilbage i SKAT leveret af cindytips.com. Tak for din tillid.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *