Du ser emneartiklen [Top] 190 Facebook-gæld sat til salg på nettet: ‘Han skrev, at hvis jeg ikke betaler, er der nogle andre, der køber gælden, og så bliver det ikke sjovt at være mig’, som er udarbejdet af os fra mange kilder på internettet
– Hvis du ikke betaler, sætter jeg din gæld til salg.
Det var beskeden til 26-årige Tereza Jepsen. Truslen kom fra en mand, hun i alt havde lånt omkring 500 kroner af i en lukket gruppe på Facebook. Aftalen var, at hun skulle betale lige godt det dobbelte tilbage efter en halv måned.
Da dagen kom, kunne hun ikke betale hele lånet tilbage. Det udløste en række strafrenter, og på få måneder steg hendes gæld til over 16.000 kroner. Det fremgår af dokumenter, som DR har set.
Nu har Tereza Jepsens udlåner sat gælden til salg på hjemmesiden www.gaeldsbrsn.dk, hvor dem, der har lyst, kan købe den.
– Han begyndte at true mig med “gældsbørsen”, og skrev, at hvis jeg ikke betaler ham, så er der nogle andre, der køber gælden, og så bliver det ikke sjovt at være mig. Det er nogle rigtig ubehagelige typer, der virkelig mener det.
Det fortæller Tereza Jepsen til P1-programmet Nede Mette.
– Han sendte mig et link, hvor jeg kunne se, at mit lån var til salg på gældsbørsen. Det er jo rigtig ubehageligt for mig. Vi har allerede haft besøg af to mænd, der kom forbi “til kaffe” sent om aftenen, mens mine to børn var hjemme, og forsøgte at opkræve pengene.
DR har tidligere fortalt, hvordan almindelige brugere i lukkede grupper på Facebook låner penge til og af hinanden, og det foregår ofte med skyhøje renter, der ligger langt over renten på de dyre kviklån.
Der findes ikke nogen oversigt over antallet af lånegrupper på Facebook, men en hurtig søgning viser, at der findes adskillige. Nogle med over 1.000 brugere.
Ikke ulovligt at sælge lån videre
Lige nu ligger der 33 annoncer på www.gaeldsbrsn.dk, hvor man kan købe misligholdt gæld, som andre udlånere har opgivet at inddrive.
DR har været i kontakt med manden bag hjemmesiden, men han afviser at udtale sig. Det er også ham, der har lånt Tereza Jepsen penge på Facebook.
Ifølge juraprofessor ved Aarhus Universitet Tanja Jørgensen er det i princippet ikke ulovligt at sælge et lån videre, men det skal følge lovgivningen.
– Man kan godt overdrage et gældsbrev. En långiver og den, der måtte erhverve et gældsbrev, skal til enhver tid leve op til de gældende krav i lovgivningen. Således må de årlige omkostninger i procent (ÅOP) maksimalt være 35. Tilsvarende gælder kravene i inkassolovgivningen om blandt andet god skik.
Et opslag om gælden, som er sat til salg. Bynavnet er sløret af hensyn til Tereza Jepsen.
Alt andet end god skik
Selvom det ikke er ulovligt at sælge et lån videre, så er cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun chokeret over Tereza Jepsens historie.
– Det er et helt vanvittigt lån, Tereza har fået. Vi taler om en mangedobling af prisen på lånet over en periode på lidt over tre måneder. Det overskrider klart de love og regler, vi har om forbrugslån og privatlån.
– Jeg synes også “gældsbørsen” er vildt grænseoverskridende. Det kan godt være, at man må sælge et lån videre, men vilkårene for lånet må aldrig bliver ringere, når lånet skifter hænder. Oven i det vil jeg mene, at de bryder persondatalovgivningen (GDPR), når de nævner skyldneres navne på hjemmesiden.
Morten Bruun understreger også, at man ikke bare kan købe et lån og så gå i gang med at inddrive gælden, som man har lyst.
– Bare fordi folk skylder penge, så er de ikke fuldstændigt retsløse. Man må ikke bare købe et lån og møde op på adressen hos den person, der nu skylder dig penge. Hvis du skal drive inkassovirksomhed, skal du have en autorisation.
Fortryder i dag
Tereza Jepsen frygter stadig, hvilke konsekvenser det kan få, at hendes gæld er sat til salg på hjemmesiden. Politiet har opfordret hende til ikke at betale de over 16.000 kroner, da de mener, at det lyder som svindel. Hun fortryder i dag, at hun overhovedet lånte penge på Facebook.
Men hvorfor overhovedet låne penge af fremmede på Facebook?
– Min kæreste og jeg havde nogle økonomiske problemer, fordi jeg havde noget angst og var stoppet på min uddannelse. Vi besluttede os derfor for at undersøge Facebook-markedet for lån.
– Konsekvensen er jo, at man ikke har noget mad, benzin eller kan købe bleer. Derfor har vi undersøgt mange metoder bare for at have en lille smule penge at klare sig for. Det var der, Facebook-lån kunne hjælpe, hvis man virkelig bare ikke har andre muligheder.
Hør hele interviewet med Tereza Jepsen i Nede Mette her.
Se mere information relateret til dette emne her: https://cindytips.com/regler-for-privat-salg-pa-nettet-pf78i8aa