Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 143 Sådan laver du dit privatbudget

[Top] 143 Sådan laver du dit privatbudget

Du ser emneartiklen [Top] 143 Sådan laver du dit privatbudget, som er udarbejdet af os fra mange kilder på internettet

Sådan lægger du et budget
Sådan lægger du et budget

Et budget hjælper dig med at skabe overblik over din økonomi. Budgetlægningen er ganske enkel, og overblikket hjælper dig med at prioritere dine penge bedst muligt.

Her hjælper vi dig med at lægge et budget, så du kan få styr på din økonomi. Grafikken giver dig et hurtigt overblik over, hvad et budget bør indeholde, mens den efterfølgende tekst giver en mere detaljeret forklaring.

Husk at hente budgetskemaet inden du går i gang, så du kan udfylde dit eget budget undervejs. God fornøjelse!

Hent budgetskemaet her inden du går i gang

NB: Kan du ud fra privatbudgettet se, at du får brug for at låne penge anvend en lånsammenligningstjeneste først: Eksempelvis Fair-laan.dk, Pengeinfo.dk eller hjemmesiden Moneylender.dk, hvor du også kan finde lån på nettet.

Følg denne fremgangsmåde når du lægger dit privatbudget

Ved at lægge et budget får du et godt overblik over din økonomi. Når du har overblikket, er det lettere at se, hvor du bruger for mange penge, og hvor du let kan spare. Ved at have et budget mindsker du risikoen for ubehagelige overraskelser, da du har et bedre overblik over din økonomi og dermed får en bedre fornemmelse af, hvad du har råd til, og hvad du ikke har råd til.

Her får du tips til, hvordan du kan lægge dit budget, og hvordan du holder dig indenfor budgettet.

Hvorfor lægge et budget?

Først og fremmest bør du lægge et budget for at få et overblik over din egen økonomi. Når du først har skabt overblik, ved du også, hvor stor en indtægt du har, samt hvad du bruger dine penge på.

Når du ved, hvor mange penge du har at gøre med, bliver det lettere at prioritere dine penge bedre.

I et budget vil alle dine udgifter – både faste og variable – blive tydelige. Denne tydelighed gør, at du lettere kan “rydde op” i din økonomi og skære ned på unødvendige udgifter. Måske indser du også, at du har nogle tunge faste udgifter, som du har mulighed for at ændre på. På den måde danner du dig et billede af, hvilke udgifter du kan nedbringe og dermed spare penge på.

Ved at have overblik og kontrol over din egen økonomi undgår du også unødvendige bekymringer: Du ved, hvor mange penge du har at gøre med, og det giver i sidste ende en økonomisk tryghed.

Det er lettere at lægge et budget, end du tror – men at lægge budgettet er kun det første skridt. Det er nemlig endnu vigtigere, at du rent faktisk holder dig indenfor budgettet.

Det at lægge et budget er særligt vigtigt, når din livssituation ændrer sig. Her er nogle eksempler på, hvornår det er en god idé at lægge et budget:

 • Når du skal flytte hjemmefra
 • Når du skal flytte sammen med din kæreste
 • Når du venter barn
 • Når du står overfor store omkostninger, f.eks. køb af hus eller bil
 • Når du går på pension, eller der sker andre betydelige ændringer i dine indtægter
 • Når du ønsker at få et bedre overblik over din økonomi

6 trin til at lægge et budget

Her kommer en fremgangsmåde med 6 trin til at lægge et budget, så det bliver mere overskueligt for dig at få lavet dit privatbudget.

 • Trin 1: Kortlæg dine indtægter
 • Trin 2: Kortlæg dine faste udgifter
 • Trin 3: Beregn dit rådighedsbeløb
 • Trin 4: Kortlæg dine variable udgifter
 • Trin 5: Tag højde for dine fremtidige variable udgifter
 • Trin 6: Sørg for at budgettet er i balance

Med disse 6 trin virker det knap så uoverskueligt at kaste sig over budgetlægningen.

I det følgende forklares de 6 trin ét trin ad gangen.

Trin 1: Kortlæg dine indtægter

Det første du bør gøre, når du skal lægge et budget, er at kortlægge dine indtægter. Typiske indtægter er løn, sociale ydelser, feriepenge, børnepenge og/eller udbytte fra investeringer.

Hvis du er usikker på det nøjagtige beløb, kan du gå ind på din netbank for at tjekke beløbene. Jo mere nøjagtige dine indtægter er i budgettet, jo bedre.

Trin 2: Kortlæg dine faste udgifter

Faste udgifter er udgifter, som du betaler jævnligt. Det kan for eksempel være hver måned, hvert kvartal eller årligt.

Typiske faste udgifter er husleje, elektricitet, vand, varme, abonnementer og forsikringer. Husk at renter og afdrag på lån også går under faste udgifter. Det er vigtigt at få det hele med i budgettet, så du har sat nok penge af til at betale af på eventuel gæld.

Når du skal kortlægge dine faste udgifter er det vigtigt at gå 12 måneder tilbage, så du får overblik over alle de faste udgifter, du har i løbet af året. Her er det vigtigt, at du er opmærksom og ikke kun noterer de udgifter, som du betaler fast hver måned. Husk også de udgifter, som du betaler med større mellemrum. Dette kan eksempelvis være strømregningen, som de fleste betaler hvert kvartal.

De faste udgifter varierer i praksis fra måned til måned, da regningerne har forskellige intervaller. Det kan være svært at styre, hvis det varierer meget, og derfor bør du tilpasse dit budget, så de faste udgifter er fordelt over 12 måneder. Ved at gøre dette er du sikker på at have sat penge nok af til at dække de faste udgifter, når de kommer.

I tabellen herunder ser du, hvad du skal dividere de forskellige udgifter med for at få det til at passe i budgettet. Tallet du kommer frem til efter at have divideret, skal skrives ind under den måned, som udgiften gælder for.

Divider med Eksempel Hvor skal beløbet skrives ind?
Månedlige udgifter 1 500 kr / 1 = 500 kr For den måned det gælder
Kvartalsvise udgifter 3 900kr / 3 = 300 kr Under månederne for kvartalet
Halvårlige udgifter 6 2400 kr / 6 = 400 kr Under månederne for det halve år
Årlige udgifter 12 1200 kr / 12 = 100 kr Hver måned hele året

Trin 3: Beregn dit rådighedsbeløb

Dit rådighedsbeløb er alle dine indtægter minus faste dine faste udgifter. Med andre ord, så finder du dit rådighedsbeløb ved at trække de faste udgifter fra din indtægt.

Dit rådighedsbeløb er det beløb, som du har til rådighed til at bruge på variable udgifter. Det er vigtigt at finde dette beløb, så du ved hvor mange penge, du kan bruge på andre ting resten af måneden, og dermed ikke bruger mere end du har.

Trin 4: Kortlæg dine variable udgifter

Variable udgifter er de udgifter, som varierer fra måned til måned.

Det er f.eks. penge, du bruger på ting som dagligvarer, tøj, sko og gaver.

Siden disse udgifter varierer, kan det være en udfordring at holde styr på dem. Derfor kan det være en god idé at gå på din netbank for at se, hvad du har brugt penge på de sidste 3 måneder. Dette kan give et godt billede af, hvor mange penge du bruger på variable udgifter.

Det kan også være en god idé at kategorisere de variable udgifter i kategorier som eksempelvis “ferie”, “mad” og “gaver”. Kategoriseringen skaber et bedre overblik over, hvor mange penge du bruger inden for hver kategori – og hvor du måske burde spare.

Trin 5: Tag højde for dine fremtidige variable udgifter

Ved at få et overblik over hvad du bruger dine penge på, kan du ud fra dette planlægge, hvordan du ønsker at bruge dine penge i fremtiden.

En god idé er at starte med de livsnødvendige udgifter som eksempelvis mad. Derefter kan du nedskrive øvrige variable udgifter. Hermed kan du nemmere tage stilling til, om der er nogle udgiftsposter, som burde prioriteres højere – og omvendt, om nogle udgifter burde nedprioriteres.

Husk at det kan være en stor fordel at sætte lidt penge til opsparing, så du har en buffer, hvis der skulle dukke uforudsete udgifter op. Eller hvis der er nogle større udgifter som ferie, TV eller bil, som du ønsker at bruge penge på i fremtiden.

Trin 6: Sørg for at budgettet er i balance

Hele pointen med et budget er, at det skal gå i plus eller som minimum i nul. Budgettet skal fungere som et overblik, der skal hjælpe dig til at bruge færre penge, end det du tjener, så du sikrer en sund økonomi.

En god huskeregel er, at budgettet skal være realistisk – for hvis ikke det er realistisk, vil det være alt for let at overskride det. Vær derfor kritisk, når du kigger på dit eget budget, og vurder, om du tror, det holder.

Hvis dit budget alligevel skulle gå i minus, må du enten skære ned på dine udgifter eller øge din indtægt.

God fornøjelse med at lave dit eget privatbudget!

Se mere information relateret til dette emne her: privatbudget budgetskema til udskrivning

Du er nu færdig med at læse emneartiklen [Top] 143 Sådan laver du dit privatbudget leveret af cindytips.com. Tak for din tillid.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *